Hvad er RSS?

Hvad er RSS?

Hvad er RSS?

RSS står for "rigtig simpel syndikering" eller "enkel opdateringsstrøm".

Et RSS-feed er en simpel version af en hjemmeside, som kan gøre det nemmere for dig at følge med i strømmen af informationer på hjemmesider som fx nyhedssider/-tjenester og weblogs.

Teknologien fungerer på den måde, at en side tilbyder en syndikation via RSS, dvs. et RSS-feed, som består af sidens indhold i en XML-version, som er specielt indrettet til at forskellige former for RSS-læsere kan læse den. 

Med andre ord: Du abonnerer på en række RSS feeds, som du så kan holde øje med og klikke dig ind på fra din RSS-Læser (kaldes også Feed-reader). RSS-læseren sætter dig altså i stand til at følge med på et stort antal hjemmesider på en gang.

Det du modtager i din RSS-læser, er som regel en overskrift (eller et kort resumé), der er linket til websiden. Selve RSS-læseren kan du enten have liggende på din egen computer, eller du kan benytte en af de RSS-læserne, som er tilgængelige på internettet.

Det er ikke helt ved siden af, at tænke på et link til et RSS-feed som et dynamisk bogmærke. Browseren Mozilla Firefox kan tolke RSS-strømme som netop dynamiske bogmærker, kaldet "live bookmarks".

Hvordan kommer jeg i gang?

Først skal du have valgt en RSS-læser (altså det program, som du lægger dine RSS-feeds ind i som abonnementer). Der er et utal af RSS-læsere at vælge imellem. Nogle Internetbrowsere har indbygget RSS-læser sådan som Mozilla Firefox. Man kan også hente et udvidelsesprogram til fx Google Chrome, så man også kan abonnere på RSS. Nogle mailprogrammer kan også hente RSS-feeds - fx. Microsoft Outlook. Du kan også bruge en internetbaseret RSS-læser, så du ikke bruger et program på computeren men i stedet en hjemmeside på nettet – ligesom du måske kender det fra en webmail. Her er Feedly et godt og gratis bud - som tilmed også fås som apps til iOS og Android smartphones og tablets.

Guides

Herunder har vi samlet en række guides, der kan hjælpe dig i gang.

Feedly

Feedly er en smart og ganske gratis service, som man både kan bruge via hjemmesiden feedly.com og via apps til smartphones og tablets. Det smarte ved Feedly er, at den bagvedliggende service synkroniserer din RSS-læser mellem de enhder, du benytter. enheder. Det vil sige, at har du installeret Feedly på din smartphone og læst et par indlæg i et RSS-feed, så vil disse indlæg også være markeret som læste, når du åbner Feedly på din tablet eller i en Internet browser.

Dette gør Feedly specielt egnet til at følge med i RSS-strømme på tværs af enheder.

Det eneste der kræves for at man kan oprette sig på Feedly er, at man har en Google-konto.

Microsoft Outlook

Mozilla Thunderbird