Opret korte url'er

Introduktion til korte url'er

Sider i TYPO3 får en webadresse (herefter: url) alt efter, hvor de er placeret i sidetræet. Derfor kan en side, der ligger flere niveauer under forsiden, have en meget lang url. Alle niveauerne i sidetræet bidrager til den samlede adresse. Dette hjælper brugerne med at afkode, hvor de befinder sig i strukturen. Men disse url’er bliver ofte meget lange og uoverskuelige. 

Du kan lave en kortere url for både sider og filer. Det gør du ved at oprette en såkaldt kort url til den pågældende side  i sidetræet eller fil filliste-modulet. Den kan du f.eks. bruge på plakater eller trykte visitkort.

For at du og dine medredaktører kan bevare overblikket, anbefaler vi, at du opretter en mappe og placerer dine korte url'er deri.

Opret en mappe til dine genveje

For at oprette en mappe hvori du kan placere dine korte url'er, gør du følgende. Sørg for at du står på roden (den grønne globus) i sidetræet:

 1. Opret en ny side ved at trykke på ikonet for at oprette en ny side. Derefter dukker der 4 forskellige sidetyper op.
 2. Klik på mappe-ikonet og træk-og-slip det ned i sidetræet, dér hvor du ønsker mappen placeret.
 3. Navngiv den nyoprettede mappe (fx Genveje).
 4. Sørg for at mappens navn ikke bidrager til webadressen for de sider (genveje), som kommer til at ligge inden i mappen. Mappen fungerer derfor udelukkende som en måde at samle dine genveje på, så de ikke ligger og roder i backend.
 5. Skift til fanebladet Adgang og synliggør mappen. Gem og luk.
 • Mappe til korte url'er
 • Synliggør mappen

Sådan opretter du den korte url

Nu kan du oprette korte url’er i din genvejsmappe.

 1. Opret en ny side, som skal være underside til mappen "Genveje”. Hvis du vil henvise til en uploadet fil eller en ekstern webside, skal siden være af typen ”Link til ekstern URL”. Redigér sidens egenskaber.
 2. Hvis du vil henvise til en anden side i sidetræet, skal siden være af typen ”Genvej”. Redigér sidens egenskaber.
 3. Husk at du altid kan ændre sidens type ved at redigere sidens egenskaber.
 4. Først sætter du sidetitel på, altså den titel som genvejen/henvisningen får. I dette eksempel: domænenavn.au.dk/mega-kort.
 5. Den side, som du ønsker genvejen skal gå til, finder du frem ved at klikke på mappen og navigere frem til den.  Du kan som altermnativ indtaste sidens id-nummer, hvis du kender det.
 6. Hvis du i stedet havde oprettet et "Link til ekstern URL", skulle du selv manuelt indtaste adressen til siden eller filens placering (eller Kopier/Indsæt). Udelad "http://", dét TYPO3 sætter ind.
 7. Sådan ser en Genvej og et Link til ekstern URL ud i TYPO3's listevisning.
 • Sådan opretter du en kort url i TYPO3
 • Sådan opretter du en kort url i TYPO3
 • Sådan opretter du en kort url i TYPO3
 • Sådan opretter du en kort url i TYPO3