Backend og frontend

Backend - der hvor du arbejder

Når du har logget ind i TYPO3, bliver du ført videre til backend. Backend er den webside (interface), hvorfra du arbejder: Du kan redigere sider, uploade filer, oprette nyheder, oprette arrangementer osv.

 1. I kolonne 1 kan du tilgå de forskellige værktøjer, der er til rådighed. Et værktøj i TYPO3 kalder vi typisk et modul.
 2. Alt efter hvilket modul der er valgt i kolonne 1, navigerer man i 2. kolonne blandt data, man kan arbejde med. I eksemplet nedenfor er modulet Side valgt (i kolonne 1). I kolonne 2 navigerer man herefter mellem de sider, der er på websitet. Dette kaldes også sidetræet.
 3. Kolonne 3 er selve arbejdsområdet, kaldet Detaljevisningen. Dette område skifter afhængigt af, hvad du klikker på i 2. kolonne. Du kan også klikke direkte på de elementer, du ønsker at redigere i på kolonne 3. Her arbejder man altså med indholdet på siden eller sidens egenskaber (fx metadata eller sideskabelon).
 4. Øverst finder du en generel bjælke med login oplysninger, logout, genvejsknapper og søgefunktioner.


TYPO3 er et omfattende system. Derfor har alle brugere ikke adgang til samtlige funktioner, men bliver oprettet i forhold til de behov, de har, for at kunne redigere på websitet.
Det er administratoren, som kan oprette redaktørprofiler, og administratoren kan ned til mindste detalje bestemme, hvilke moduler, knapper og felter en redaktør skal have adgang til.
Derfor vil skærmbilledet variere, alt efter med hvilken bruger og på hvilket website du er logget ind.

Frontend - det brugerne ser

Frontend er hjemmesiden, som brugerne ser den på nettet.  Fra backend kan du få vist siden i frontend ved at trykke på "Vis side" ikonet i den grå bjælke.

TYPO3 har også frontend redigering, hvilket betyder, at du også kan redigere direkte fra visningen af websitet. Du skal dog være logget på TYPO3, og frontend redigering skal være slået til af administrator. Man redigere på frontend ved at klikke på en gul blyant. Dette er en nem og hurtig metode til f. eks. at rette små fejl i teksten. Ved større ændringer, vil man med fordel bruge backend redigeringen. Hvis du ønsker at se siden i frontend uden de små gule blyanter, så kig i følgende vejledning: Undgå blyanter i frontend.Du tilgår frontend på websitet ved at trykke på Vis side ikonet.

Sammenhæng mellem sidetræ og menuen i Frontend

Sidetræet er der, hvor du navigerer mellem de sider og det indhold, websitet er bygget op af. Menuen i Frontend afspejler sidetræets struktur.

Udover at vise de sider, websitet indeholder, viser sidetræet også de mapper, foldere, genveje m.v. som er oprettet til brug i websitet. Ikke alt, hvad du ser i sidetræet, ses i Frontend. Det vil afhænge af, hvilke indstillinger der er sat for siden.

Website ikon er ikon for et website. Ved at klikke på en gren med dette ikon, åbner du sidetræet for websitet.

Side ikon er ikon for de sider, som sitet består af.

er ikon for en inaktiv (Disabled) side, som dermed ikke er tilgængelig i Frontend for andre end redaktøren. Den vil give en 404-fejl for brugerne.

Link ikon er ikon for en side, som er et link til en anden side. 

Nyhedsmappe ikon er ikonet for nyheds- (blå) og arrangementsmapper (lilla), som vil ligge i sidetræet. Som webredaktør har du måske adgang til  nyheds- og arrangementsmapper.

Moduler

Et værktøj i TYPO3 kalder vi normalt for et modul. I backend har du adgang til et sæt af moduler i venstre kolonne. Afhængigt af dine rettigheder kan du se flere eller færre moduler. Her gennemgår vi de typiske moduler.

1. WEB-modulet

 • Side – bruges til at oprette sider og sideindhold, og giver dig navigationsvisningen med sidetræet og detaljevisningen af indholdet på den enkelte side.
 • Liste – viser en oversigt over alle data tilknyttet den pågældende side eller mappe. I TYPO3 er alt indhold gemt i en database, og med Listevisningen kan du se alt det data, der er i brug på den pågældende side - også det indhold, der er skjult. Der kan også ligge konfigurationsfiler tilknyttet siden, som skal ses i backend men ikke i frontend. Her findes også klippebordet til avancerede kopier/indsæt-operationer.

2. FILER-modulet

 • Filliste – giver adgang til filer og mapper, som du har adgang til direkte på en filserver.

3. BRUGER-modulet

 • Brugerindstillinger – her kan du ændre dit brugernavn, sprog i backend, mv.

Værktøjsbjælker

I backend har du forskellige værktøjsbjælker at arbejde med, som altid er på samme sted.  Øverst til højre har du oplysninger om dit login og logout, arbejdsrum, genveje til sider, du oftest arbejder med, og søgefunktion.

Værktøjsbjælke.


Øverst til venstre finder du de generelle værktøjer, der er forbundet med sidetræet. Her kan du

 1. Oprette nye sider
 2. Søge efter sider i sidetræet

For at gøre det nemt for dig, er redigeringsværktøjerne altid placeret det samme sted, nemlig øverst i redigeringsvinduet. 

Værktøjer til sidetræet

 

Her har du mulighed for at

 1. Vælge hvordan du vil se siden i backend. Enten i kolonner, delt op i sprog lag eller kvik redigering.
 2. Vælge hvilken sprogudgave af siden, du vil redigere.
 3. Åbne og se siden i frontend.
 4. Redigere i siden.
 5. Oprette et nyt indholdselement på siden.

Værktøjsbjælke til redigering af side-element.

 

Når du vælger rediger side, dukker en ny værktøjslinje frem. Ikonerne er: (afhængigt hvilket modul du redigerer, vil nogle ikke være der).

 1. Lukker det aktuelle redigeringsvindue uden at gemme.
 2. Gemmer siden og forbliver i redigering.
 3. Gemmer og viser siden i et nyt vindue, så du kan se resultatet. (Husk at browsere typisk har popup blokering, så det skal du evt. først slå fra, før denne knap virker korrekt for dig).
 4. Gemmer og lukker for redigering.
 5. Sletter det pågældende element, og du vender tilbage til oversigten.

Knapper til redigering af sider og indhold