Ophavsret

Ophavsretten i webredaktørens arbejde

Loven om ophavsret er en af de retningslinjer, som du bør forholde dig til i dit daglige arbejde i at lave og tilrettelægge webindhold. Ophavsretten påvirker nemlig på hvilken måde du må bruge blandt andet billeder, tekst, video og data, som er udarbejdet af andre. Før du lægger indhold på din hjemmeside, skal du overveje: Hvem er indholdets rettighedshaver? Husk at bede om lov til at bruge indholdet - og husk at kreditere rettighedshaver.

Det kan være vanskeligt at holde styr på reglerne om ophavsret. Er du usikker, kan du spørge din lokale websupport eller finde vejledning på siden her.

Særligt for brugen af billeder

Sørg for, at du har de nødvendige rettigheder til de billeder, du bruger på hjemmesiden. Vi har desværre oplevet flere tilfælde, hvor man har modtaget bøder, fordi man har haft billeder uden rettigheder liggende i TYPO3. Vi anbefaler derfor, at man er opmærksom på følgende:

  • Sørg for at billeder med rettighedsbegrænsninger er placeret et sted i fillisten, hvor du nemt kan finde frem til det og slette det, når rettighederne udløber.
  • Undlad at gemme billeder med rettighedsbegrænsninger i standardmappen ingen_mappe_valgt, da det næsten er umuligt at finde frem til billedet igen, når det skal slettes.
  • Ved nyheder bør man ligeledes uploade billeder med rettighedsbegrænsninger i fillisten, og så vælge dem derfra, når man indsætter billeder i nyheden.
  • Selvom en nyhed er udløbet/skjult, vil billederne i nyheden stadig kunne findes af søgemaskiner. Sørg derfor for også at slette billeder fra fillisten, når du har slettet/skjult en nyhed.

Tommelfingerregler i dit arbejde med ophavsret

Vær opmærksom på:

  • Du må bruge billeder fra AU's billeddatabase og Colourbox. Læs om adgang, brugsvilkår og kreditering hos AU Foto.
  • Det er dit ansvar som webredaktør at sikre, at du har de nødvendige rettigheder til at du benytte billeder, tekst, video og data, som er udarbejdet af andre.
  • Nogle billeder og filer må man kun bruge i en bestemt tidsperiode. Sørg for at fjerne billedet helt fra TYPO3, hvis det ikke må bruges længere - dvs. slette det fra fillisten.
  • Undlad at bruge billeder du finder i mappen /ingen_mappe_valgt/ i fillisten. De kan være beskyttet af ophavsret.
  • Alle billeder du finder på nettet er som udgangspunkt beskyttet af ophavsret.​ Søg billeder med Creative Commons licenses. 
  • Der må ikke genbruges (copy/paste) andre mediers nyheder uden tilladelse.
  • Pas på med at lægge en PDF eller PowerPoint fra en konference på din hjemmeside. Materialet kan indeholde endnu ikke offentliggjorte data. Spørg altid rettighedshaver først.

Læs mere om ophavsret

Vi har samlet links til relevante steder, hvor du kan læse mere om reglerne for ophavsret (engelsk: copyright):