Bestilling af ny hjemmeside

Den mest almindelige måde at oprette en ny hjemmeside på er ved at oprette den som en underside til et allerede eksisterende domæne. Der er nemlig en række fordele ved at bemytte denne metode.

  1. En helt ny side vil skulle bruge tid på at blive fundet af søgemaskiner. Ved at oprette den nye side som en underside til et eksisterende domæne, der allerede er kendt af søgemaskiner, vil den nye side blive fundet med det samme og vil arve noget af den værdi, som det eksisterende domæne har oparbejdet
  2. En underside til et eksisterende domæne vil kunne sættes op på få minutter og alt vil fungere fra starten uden behov for ekstra opsætning
  3. Den nye underside giver værdi til det domæne, den bliver placeret under - og omvendt. Hvis den nye hjemmeside bliver placeret på et selvstændigt domæne, risikerer man, at de to sider konkurrerer med hinanden i søgemaskinerne
  4. Man slipper for at skulle vedligeholde "det med småt" (ophavsret, cookieaftale, privatlivspolitik og tilgængelighedserklæring), da det bliver varetaget af det domæne, man er placeret under”

Som det kan ses af eksemplet ovenfor, kan man altså sagtens få sin underside til et eksisterende domæne til at ligne et selvstændigt site. I dette eksempel kan man i øverste venstre hjørne se, at hjemmesiden er koblet til Institut for Statskundskab, men ellers er det kun adressen, der afslører det.

Andre eksempler på hjemmesider, der er undersider til eksisterende domæner

Hvilken underside kan jeg placere min hjemmeside på?

Det er meget almindeligt, at man placerer nye sider for centre, forskningsgrupper og lignende som en underside til det institut, det hører under. Der kan dog være flere eksempler på, at en ny hjemmeside ikke er oplagt at placere under et institut. Det kan f.eks. være, at der er tale om et projekt, der går på tværs af flere forskellige institutter eller fakulteter. Vi har derfor oprettet de to domæner projects.au.dk og conferences.au.dk (og de tilsvarende danske).

Projects.au.dk

Projects.au.dk er det oplagte sted at oprette en hjemmeside for et forskningsprojekt. Du kan komme i gang med det samme. Din hjemmeside vil få en adresse i stil med: https://projects.au.dk/dinhjemmeside 

Men du kan sagetns bestille din egen adresse, som peger ind på denne side - f.eks. https://dinhjemmeside.au.dk 

Conferences.au.dk

Conferences.au.dk er det oplagte sted at oprette en hjemmeside for en konference eller lignende. Du kan komme i gang med det samme. Din hjemmeside vil få en adresse i stil med: https://conferences.au.dk/dinhjemmeside 

Men du kan sagetns bestille din egen adresse, som peger ind på denne side - f.eks. https://dinhjemmeside.au.dk 


Mulighed for eget domænenavn med viderestilling

Du har muligheden for at oprette et nyt domænenavn, som viderestiller til din hjemmeside. Din hjemmeside vil stadig være oprettet som underside til et eksisterende domæne, men du kan nu sørge for, at hjemmesiden kan findes med en kortere url.

Det kan f.eks. være nyttigt, hvis man gerne vil have en kort url, man kan bruge til publikationer eller markedsføringsmateriale. Hvis det er tilfældet, kan man bede om at få oprettet: navnpåhjemmesiden.au.dk som så automatisk vil viderestille de besøgende til hjemmesidens placering som underside på et eksisterende domæne.

Fordelen ved denne metode er, at man slipper for besværet med et nyt selvstændigt domæne, men samtidig har mulighed for at få præcis det domænenavn, man ønsker.

Leveringstiden på eget domænenavn med viderestilling er op til 10 dage alt efter hvilken type domænenavn, man ønsker. Man behøver dog ikke vente på at domænenavnet er oprettet, før man kan gå i gang med at lægge indhold på, så man kan gå i gang med at bygge op så snart hjemmesiden er oprettet som en underside til et eksisterende domæne.

Eksempler på undersider til eksisterende domæner med egen adresse


Et selvstændigt domæne med sin egen adresse

I udgangspunktet kan man ikke få lov at oprette et selvstændigt domæne med egen adresse - altså et eget domæne af typen https://nytdomæne.au.dk 

Hvis man vil oprette et nyt selvstændigt domæne til sin hjemmeside, er det en stor operation, som både tager lang tid og er en besværlig proces. Den primære årsag er, at man er nødt til at opbygge en masse fra bunden, når der er tale om et helt nyt domæne. Der skal oprettes cookiepolitik, tilgængelighedserklæring og søgefunktion. Derudover skal domænet oprettes i TYPO3, hvilket kræver involvering af flere parter, der skal koordinere indsatsen. Det kan derfor tage helt op til en måned fra bestilling af et selvstændigt domæne, til domænet er klar til brug. 

Derudover vil det nye domæne ikke være kendt af søgemaskiner, hvilket kan betyde, at det tager noget tid, før søgemaskinerne finder frem til den nye hjemmeside.

Nogle fakulteter siger i udgangspunktet nej til nye selvstændige domæner, men der kan naturligvis være eksempler på, at der er et legitimt behov for et nyt selvstændigt domæne. F.eks. hvis der bliver oprettet et nyt institut eller fakultet.

Hvis du gerne vil have et nyt selvstændigt domæne til din nye hjemmeside, skal du kontakte din lokale websupport, så kan de hjælpe med at afklare dine behov og finde ud af, om behovet evt. kan løses på andre måder.