Webtilgængelighed for indhold; tekst og farvebrug

Titel på webside

Alle websider skal have en titel, der er både beskrivende og præcis, så den klart afspejler indholdet på siden. Undgå generiske titler, som f.eks. "Side 1" eller "Forside", da disse ikke giver brugere, især dem der anvender skærmlæsere, en klar forståelse af sidens formål og indhold. En informativ titel forbedrer navigeringen og hjælper med at sikre en bedre brugeroplevelse.

  • Titel udfyldes i feltet Page Title i TYPO3 på siden.

Korrekt brug af teksteditor

Hvis teksteditorens funktioner ikke anvendes korrekt, kan det have betydelige konsekvenser for personer med særlige behov, især dem med synshandicap. At sikre, at teksteditorens funktioner anvendes korrekt, er derfor afgørende for at skabe tilgængeligt og brugervenligt indhold, der kan tilgås af alle, uanset deres individuelle behov og evner.
Indsæt ikke selv HTML-tags til formatering af tekst.

Du skal være særlig opmærksom på:

  • Punktopstillinger: Brug editorens liste/bullet-funktion og skriv ikke en – (bindestreg) selv ind som et punkt.
  • Fed markering:. Brug kun fed markering af skrift til at fremhæve enkelte ord, aldrig til at formatere en overskrift. Her skal du bruge et af overskrift-typografierne i editorens dropdown-box.
  • Overskrifter og links:
    • Overskrifter: Skærmlæsere bruger overskrifter til navigation. Sørg for, at overskrifterne er præcise og relevante for det efterfølgende indhold.
    • Links: Link-tekster skal være beskrivende. Undgå generiske tekster som ”læs mere” eller ”klik her”. Angiv i stedet, hvad linket fører til.
  • Tabeloverskrifter: Tabeller skal have en opmærket overskrift. Det betyder, at du her heller ikke må markere med fed skrift, men skal bruge tabeloverskrifterne som er tilgængelige i TYPO3. Du skal overveje om du både har overskrifter på rækker og kolonner. Dette kan du vælge, når du laver tabellen i editoren:

Farvekontrast

For at sikre tilstrækkelig kontrast mellem tekst og baggrund, er der allerede foruddefinerede farve valgmuligheder i de forskellige elementer i TYPO3, som du kan benytte. Det er vigtigt at anvende disse skabeloner for at garantere læsbarheden for personer med nedsat syn eller farvesvaghed.

Farver kan ikke stå alene

Brug ikke kun farver til at formidle information, som f.eks. grøn, gul og rød i grafer. Når du bruger farver alene til at formidle information, som i grafer, diagrammer eller kort, kan det være svært for farveblinde brugere at forstå betydningen af farverne, især hvis farverne ikke er adskilt tilstrækkeligt eller er ensartede. Tilføj derfor tekstbeskrivelser, der forklarer, hvad farverne betyder, så også farveblinde brugere kan forstå konklusionen.