Som offentlig organisation er AUs hjemmesider omfattet af Tilgængelighedsloven fra 23. september 2020. Loven om webtilgængelighed skal sikre, at så mange som muligt kan bruge offentlige organers websteder og mobilapplikationer. Det gælder ikke mindst brugere med handicap. Det grundlæggende mål er, at intet indhold på en offentlig hjemmeside må være afhængig af, at man bruger en enkelt sans. Dvs. at hørehandicappede skal kunne læse alt, synshandicappede skal kunne høre alt osv.
Forbedring af tilgængelighed på vores hjemmesider vil lette brugen for målgrupper såsom ordblinde, synshandicappede, hørehandicappede og motorisk handicappede. Derudover er en række tilgængelighedsforbedringer også ensbetydende med en forbedring af den generelle brugervenlighed og kommer derfor alle brugere til gavn.
Den danske tilgængelighedslov ligger op til, at man overholder WCAG 2.1 på niveauerne A og AA.
Læs om WCAG 2.1
Loven indeholder også et krav om en webtilgængelighedserklæring, som skal være tilgængelig på alle hjemmesider. Her beskriver vi, hvordan vi lever op til webtilgængelighed, hvilke områder vi ikke gør, og hvordan vi løbende arbejder på at udbedre det. WAS-erklæringen udarbejdes af AU IT for alle hjemmesider i TYPO3 og vil være at finde i hjemmesidernes footer efter 23/9-2020.
En lang række af de retningslinjer, der skal leves op til på hjemmesiderne er tekniske issues, som vil blive løst af AU IT i løbet af 2020. Der er dog også redaktionelle ting, som alle indholdsproducenter i TYPO3 skal være opmærksomme på. De gennemgåes nedenfor.
Helt generelt så er det en god idé at loven som minimum overholdes på nyt indhold, men også, at redaktørerne laver en plan for at rette op på nuværende indhold. Vi skal ikke leve op til alle retningslinjer fra d. 23. september 2020. I WAS-erklæringen vil vi netop deklarere, hvad vi ikke lever op til. Vi skal dog samtidig erklære, at vi arbejder på at leve op til det.
Ift. sidstnævnte er Siteimproves Accessibility værktøj god til at identificere sider med problemer, der er lavet et dashboard, som kan kan vælge i siteimprove for at få en samling af widgets ift. tilgængelighed. Her finder du en oversigt over tilgængelighedproblemer, PDF'er og en score for tilgængelighed på dit site.
OBS! Firefox viser ikke siteimproves værktøj ordentligt, så brug en anden browser.
Siteimprove Accessibility Dashboard
I tilgængelighedsloven er der nogle generelle undtagelser for indhold, som ikke skal leve op til tilgængelighedskravene. Det drejer sig om: