Webtilgængelighed for PDF'er på websider

PDF'er er et af de større indsatsområder ift. webtilgængelighed. PDF’er har nogle af de samme udfordringer som de typiske tekst-fejl, der er beskrevet ovenfor. Nemlig at man med en skærmlæser ikke kan få overblik over overskrifter, tabeller, lister o.l. – med mindre disse er markeret særligt op i forbindelse med at pdf’en generes.

Helt generelt: Undgå PDF’er på din webside, hvis du kan. De giver helt generelt en dårlig brugeroplevelse mobile devices grundet manglende skalering (man skal ofte både zoome og scrolle horisontalt for at læse en pdf-fil på en mobiltelefon). 

Siteimprove giver endvidere en fin oversigt over de nuværende PDF’er på dit site, som har problemer ift. accessibility

PDF-oversigt ift. accessibility i Siteimprove

Nye PDF’er

Når der alligevel opstår et behov for at lave PDF'er kan man benytte de tilgængelighedsværktøjer, som er tilgængelighed i de formater, der ofte ligger til grund for PDF'en, nemlig i Word eller Indesign.

Du må ALDRIG generere PDF'en ved at vælge "Print som PDF", hvis du gør det, bliver PDF'en blot et billede af den fil du har lavet og de informationer, som skal gøre PDF'en tilgængelig forsvinder.

Ændr i eksisterende PDF'er

Der kan være situationer, hvor du ikke har det oprindelige dokument, som ligger til grund for PDF'en, så du ikke har mulighed for at lave en tilgængelig udgave af PDF'en.

I værktøjet Adobe Acrobat Pro, som alle medarbejdere har adgang til kan du teste PDF'en for tilgængelig og ændre i den direkte i værktøjet. Det er ret enkelt. Du skal starte med at kontrollere PDF'en for tilgængelighed

Kontroller PDF for tilgængelighed:

Det er denne vejledning fra Adobe, du skal følge, men da enkelte steps kan være svære at finde, så gennemgår vi lige de første steps frem til step 3 nedenfor med screenshots:

1. Åbn Adobe Acrobat

2. Klik på Værktøjer

3. Scroll ned og vælg "Guiden handling" under Tilpas

4. Vælg "Gør tilgængelig"

5. Følg fra step 3 i den oprindelige vejledning fra adobe

Når du har fulgt de steps, så skal du igang med at løse de fejl, som findes i PDF'en. Se hvordan du gør i "Løs problemer med tilgængelighed i Adobe"

Kom godt i gang med Adobe Acrobat Accessibility

Her et et forslag til små korte kom-i-gang videoer, så du nemt selv kan tilføje en titel til din pdf eller alternativ tekst til et billede. Videoerne er fundet på YouTube:

Skal jeg tilgængeliggøre alle PDF'er?

PDF'er publiceret før 23. september 2018 skal kun gøres tilgængelige hvis de er "nødvendige for aktive administrative processer", fx. vejledninger eller lignende som skal hjælpe brugere til en administrativ proces. 

I Siteimprove kan du se, hvilke PDF'er der er publiceret efter denne dato med et filter. Se PDF-oversigt ift. accessibility i Siteimprove

Derudover bør du vurdere hvilke PDF'er på dit site, der er vigtigst at ændre først. Vælg dem, som flest benytter først. PDF'er som kun bruges af en lille skare går ind under "Uforholdsmæssig stor byrde", og her beror det på en vurdering af den mængde af ressourcer, der skal lægges i at gøre den tilgængelig ift. den mængde personer, som den berører.