Responsivt design

Hvad er responsivt design?

Kort fortalt går responsivt design ud på, at designet på en hjemmeside tilpasser sig den mobile enhed, du tilgår siden med. Mere konkret bliver indholdet stakket ovenpå hinanden og komprimeret mere, jo mindre din skærm er.

Krav til sider med responsivt design

Det primære krav er, at vi skal formidle det samme, men vi skal gøre det på mindre plads. Det kommer hurtigt til at betyde, at der skal fokus på sideindhold for, at sider egner sig til fx smartphones. Responsivt design går faktisk også på at indholdet tilpasser sig større skærme - fx en stor skærm til en PC. Vejledningen om responsivt design går dog her på tilpasning til mindre skærme og det er der, du skal have dit fokus. 

Tekster skal måske strammes op og omskrives. Hvis de fx er for afsenderorienteret frem for modtagerorienteret, kan du typisk skære en helt masse fra ved at ændre det. Billeder og tabeller skal også have et kritisk blik. Er de pynt eller formidler de et budskab, som brugeren er interesseret i? Skal siderne bygges anderledes op? Fx med brug af fold-ud bokse eller brug af et andet sidelayout.

Du kan i vores vejledninger finde råd til, hvordan du skal gennemgå sideindhold, så det egner sig til responsivt design

Hvordan bliver mine sider responsive?

For at dine sider bliver responsive, skal de lægges om i skabelontypen 2016 Responsive og der skal sættes en teknisk indstilling på dine sider. Denne indstilling kan sættes ved, at du henvender dig til din websupport.

Skal du have skiftet skabelontype på et helt domæne eller en hel sidegren med mange undersider, kan websupporten også hjælpe med det, så du ikke skal gøre det manuelt - side for side.  

Sider for medarbejdere og studerende i 2015-sideskabelone
Langt de fleste sider i TYPO3 er i 2016-sideskabeloner. En undtagelse er dog interne sider for medarbejdere og studerende, der er i 2015-sideskabelone. På sigt vil disse sider også blive lagt om til 2015-sideskabelonen.

Fakulteter og institutter
Rigtig mange fakultets- og institutsider er lagt om til responsive design. Er dine sider ikke lagt om kan du som redaktør henvende dig til din websupport og få hjælp til det.