Hvad er RSS?

RSS står for "rigtig simpel syndikering" eller "enkel opdateringsstrøm".

Et RSS-feed er en simpel version af en hjemmeside, som kan gøre det nemmere for dig at følge med i strømmen af informationer på hjemmesider som fx nyhedssider/-tjenester og weblogs.

Teknologien fungerer på den måde, at en side tilbyder en syndikation via RSS, dvs. et RSS-feed, som består af sidens indhold i en XML-version, som er specielt indrettet til at forskellige former for RSS-læsere kan læse den. 

Med andre ord: Du abonnerer på en række RSS feeds, som du så kan holde øje med og klikke dig ind på fra din RSS-Læser (kaldes også Feed-reader). RSS-læseren sætter dig altså i stand til at følge med på et stort antal hjemmesider på en gang.

Det du modtager i din RSS-læser, er som regel en overskrift (eller et kort resumé), der er linket til websiden. Selve RSS-læseren kan du enten have liggende på din egen computer, eller du kan benytte en af de RSS-læserne, som er tilgængelige på internettet.

Det er ikke helt ved siden af, at tænke på et link til et RSS-feed som et dynamisk bogmærke. Browseren Mozilla Firefox kan tolke RSS-strømme som netop dynamiske bogmærker, kaldet "live bookmarks".

Hvordan kommer jeg i gang?

Først skal du have valgt en RSS-læser (altså det program, som du lægger dine RSS-feeds ind i som abonnementer). Der er et utal af RSS-læsere at vælge imellem. Nogle Internetbrowsere har indbygget RSS-læser som f.eks. Firefox. Man kan også hente et udvidelsesprogram til fx Google Chrome. Nogle mailprogrammer kan også hente RSS-feeds - fx. Microsoft Outlook. Du kan også bruge en internetbaseret RSS-læser, så du ikke bruger et program på computeren men i stedet en hjemmeside på nettet – ligesom du måske kender det fra en webmail. Her er Feedly et godt og gratis bud - som tilmed også fås som apps til iOS og Android smartphones og tablets.

Sådan udstiller du nyheder via RSS

  1. Naviger hen til den side, som indeholder den nyhedsliste, du vil have RSS-feed på
  2. Find frem til det nyhedslisten og tryk på byanten for at redigere den
  1. Naviger hen til fanebladet Plugin 
  2. Sørg for at "Enable RSS er slået til" og giv dit RSS-feed en sigende titel
  3. Fold rullemenuen ud for at kunne vælge, hvordan RSS skal vises på din nyhedsliste

Vælg den RSS-visning du gerne vil have - f.eks. "Medium RSS icon"

På nyhedslisten i frontend, kan du nu se et RSS ikon, som brugeren kan klikke på 

Når du har klikket på RSS-ikonet, får du vist en side i stil med nedenstående (den kan dog se ret forskelligt ud fra browser til browser). 

Kopier url'en og sæt den ind i din RSS-læser