Vær opmærksom på, at denne vejledning er til Powermail i den tidligere version 6.2. En opdateret vejledning i version 10 er på vej, men da det fungerer på næsten samme måde i 6.2 og 10, ladet vi den tidligere vejledning ligge indtil den nye bliver lagt op.
Powermail er et plugin i TYPO3 som giver dig mulighed for at lave avancerede formularer.
Formålet med formularer er typisk standardisering af indhold fra en bruger/kollega. Powermail bliver typisk brugt til fx kursustilmeldinger eller ansøgninger.
I denne vejledning forklarer vi standard funktionaliteten. Der er flere muligheder i funktionaliteten, som du kan få hjælp til ved din websupport, hvis du har behov for det.
Inden du går igang skal du være opmærksom på:
Du opretter en ny powermail-formular ved at:
Elementet er indsat og du skal nu oprette powermail-formularen:
Åben redigeringen af dit powermail-element og du kan nu foretage de overordnede indstillinger.
Formålet med formularen er, at den løser dit behov som afsender, men tjek også at den er forståelig for brugerne.
I fanebladet udvidet under hvert felt, har du mulighed for at lave yderligere indstillinger for feltet.
OBS! Ved felter hvor brugeren skal indtaste sin e-mail, er det nødvendigt at feltet indstilles som et obligatorisk felt med valideringen "E-mail", for at sikre at powermailen sender korrekt.
Ønsker du at modtage en e-mail, når en bruger har udfyldt og sendt formularen, skal du udfylde følgende fire punkter under "Modtager".
Ønsker du at brugerne modtager en e-mail, når de har udfyldt og sendt formularen, skal du udfylde følgende fire punkter under "Afsender".
Svar siden er den information brugeren kommer til, når de klikker ”send” på formularen.
Der er to muligheder for valg af en bekræftelsesside.
Data bliver sendt til modtageren, men bliver også automatisk gemt i TYPO3. Du finder data via følgende trin:
Vil du gerne genbruge en eksisterende Powermail, og blot ændre et par af felterne, skal du kopier selve Powermail-formularen.
Der er nu oprettet en kopi af Powermail-formularen på siden, hvor den nye Powermail-formular også er blevet gemt.
Det er en god ide at skifte navn på Powermail-formularen, så du kan finde den igen, når du sætter Powermail-elementet op.
NB: Hvis du har kopieret en Powermail-formular med et sproglag, kommer oversættelsen automatisk med over. Du risikerer dog, at sproglaget ikke blive brugt i din nye Powermail-formular, hvis du omdøber formularen. Der er dog et workaround:
Originalen på side X: Via listevisning kopierer man formularen fra side X og indsætter kopien på side Y.
Kopien på side Y: Man omdøber både den danske og den engelske version af formularen ved at tilføje hhv. KOPI 1 og KOPI 1 UK vha redigeringsblyanten.
På side Y laver man powermail-plugin-elementet, og oversættelsen af elementet.
Når man nu tjekker den engelske version af elementet på side Y kan man se, at den fanger den engelske version af formularen.
Bliver din Powermail brugt på en side, som skal læses af både danske og engelske brugere, er det en god idé også at over sætte felterne i Powermail-formularen.
I liste-visningen kan du nu se og redigere den oversætte version af Powermail-formularen.
Har du behov for at flytte en powermail hen på en anden side, end der hvor den er oprettet, skal du flytte selve Powermail-formularen.
Alle indsamlede data og eventuelle sprogversioner af Powermail-formularen flyttes automatisk med over på den nye side, og vil blive gemt der.
Powermail formularerne er som standard responsive og tilpasser sig derfor den platform, den bliver vist på. I udgangspunktet får man dog ikke tooltips på sine formularer, når de vises på små skærme.
Hvis man gerne vil have tooltips vist i sin powermailformular uanset skærmstørrelsen, skal man gøre følgende:
jQuery(document).ready(function () { jQuery('.tx-powermail .powermail_fieldset [title]:not([title=""])').tipso({ background : '#aaa', position : 'top-left', useTitle : true }); });
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="//www.aucdn.dk/vendor/css/tipso.min.css" media="all">
<script type="text/javascript" charset="UTF-8" src="//www.aucdn.dk/vendor/js/tipso.min.js"></script><script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function () {
jQuery('.tx-powermail .powermail_fieldset [title]:not([title=""])').tipso({ background : '#aaa',
position : 'top-left',
useTitle : true
});
});
</script>
Det er kun muligt at slette max 25 poster ad gangen.
Det gøres i backend modulet ’Powermail’ ved at markere posterne ved at klikke på øverste [+] yderst til højre og derefter nederst – igen yderst til højre – klikke på det fremkomne skraldespandsikon:
Dette er kun relevant, hvis der ikke er tale om personfølsomme data. I disse tilfælde, må data ikke opbevares i TYPO3, men skal indsamles via https og sendes via en sikker forbindelse til den rigtige modtager.
For at undgå en manuel sletning af formulardata kan man oprette selvstændige undersider (der ikke gøres synlige i frontend), der kan benyttes som containere til indsendte formulardata. Herefter kan man så konfigurere selve PowerMail formularen til at lagre data på en sådan side. Hvis man så ændrer pegepinden til en ny side når man er færdig med at behandle de indsendte data, kan man let slette de gamle data ved at slette undersiden.
Derved undgår man at skulle bruge tid på (jvf ovenstående afsnit) at slette 25 poster ad gangen.